x

Poslat produkt e-mailem

Odeslat

Právo Evropské unie v judikatuře Ústavního soudu České republiky

Toto zboží není dostupné Podobné produkty
Minimální odběr položky je 0ks
Maximální odběr položky je 0ks
Garantujeme vrácení peněz do 30ti dní
SEVT kód:
K4504105
EAN kód:
9788087212431
Autor:
Ondrej Hamuľák
Výrobce:
Nakladatelství Leges, s.r.o.
Popis zboží

Reflexe členství a otázek evropského práva v ústavní judikatuře

Ústavnímu soudu České republiky se v posledních letech dostalo možnosti vyjádřit se k tématu dopadů členství České republiky v Evropské unii na systém českého práva, na úkoly Ústavního soudu i soudů obecných, na kontury české ústavnosti a na posuny v chápání některých ústavních institutů.

Základním cílem publikace je poodhalit, jaké implikace pro chápání ústavního práva sensu lato, pro suverenitu České republiky, úkoly jejích orgánů a autonomii českého práva nachází Ústavní soud v realitě procesu přidružování a participace našeho státu na evropském integračním procesu.

Práce je rozdělena do tří částí:

První je věnována úvodu do problematiky práva Evropské unie, resp. problematiky vytváření evropské supranacionální entity a reflektuje zásadní milník v podobě Lisabonské smlouvy.

Druhá část se soustřeďuje na rozbor základních evropskoprávních otázek v judikatuře Ústavního soudu. Postupně jsou rozebrány otázky vztahu a interakcí mezi právem Evropské unie a českým právem; účinky evropského práva uvnitř českého právního řádu a limity, které těmto účinkům nastavuje Ústavní soud; otázka kvantitativních a kvalitativních změn, které se projevily v rámci českého ústavního pořádku po vstupu do Evropské unie a otázka přístupu Ústavního soudu k institutu prejudiciálního řízení.

Třetí část pak rozebírá posun v chápání státní suverenity v realitě členství státu v Evropské unii především na pozadí dvou nálezů Ústavního soudu vynesených v rámci předběžné kontroly ústavnosti Lisabonské smlouvy.

Publikace je určena především znalcům ústavního a evropského práva, právníkům a posluchačům právnických fakult, stejně jako odborníkům v souvisících oborech, jako je politologie a evropská studia.

Parametry

ISBN kód:
9788087212431
EAN kód:
9788087212431
Rok vydání:
2010
Formát:
15x21 cm
Vazba:
brožovaná
Počet stran:
256

Přiložené dokumenty

    Náhled knihy
    Diskuze
    Vaše hodnocení

    Hodnocení produktů pochází od našich zákazníků, kteří produkt skutečně zakoupili. Více informací zde.

     

    Nejsou žádná hodnocení produktu.

    Pro hodnocení produktu se musíte přihlásit.